Ulrich Suberg

Een ontdekkingsreis in de wolken (olieverf op doek)

Wat valt er op aan fragment B1? De ruimte is goeddeels leeg, met slechts de contouren van de achtergrondarchitectuur in zwart en donkerbruin. Ulrich Suberg is een schilder van vooral portretten en naakten. Hij benutte zijn fragment als ontdekkingstocht, een debuut in het abstractere werk, een nieuwe manier van schilderen met zijn vertrouwde medium olieverf. Zijn enige houvast: de door Rembrandt aangebrachte horizontale en verticale lijnen, en ook het kleurenschema. Binnen deze uitgangspunten ging hij aan de slag, op zoek naar ruimte voor experiment en creativiteit.

Voor de beschouwer zijn de in het oog vallende wolkenvelden wellicht niet meteen thuis te brengen, voor Ulrich vormen de wolken concrete bouwstenen. En niet alleen in dit abstracte werk, ook als hij naakten of portretten maakt, biedt hij de kijker niets anders aan dan ‘wolken’, patronen van licht en donker, schaduwen en halftonen, die wij als kijker omzetten tot de figuren die Ulrich voor ogen heeft. In het begin staan, zoals hij het uitdrukt, altijd de “organische vormen”. Maar waar ze in zijn eerdere werk door de kijker gesmeed worden tot gezichtsuitdrukkingen en silhouetten, daar blijven de vormen in dit fragment de vormen zelf, of de kijker maakt er wolken van, of iets anders: beschouwer én kunstenaar ondergaan een ontdekkingsreis.

Het werken aan dit fragment heeft Ulrich de nieuwe weg geopend om vaker het plezier te beleven te werken vanuit het abstracte, los van een concrete representatie. “Dit zal zeker niet de enige schilderij blijven in deze stijl, er is nog zoveel om te exploreren.”

Instagram: @ulisu83