Joyce Houtzagers

De kracht van de beperkingen (acryl op doek)

Joyce Houtzagers zit vanwege een agressieve vorm van jeugdreuma gekluisterd aan een rolstoel, een lot dat mede haar keuze voor juist dit fragment heeft bezegeld. Juist omdat ze zelf beperkt is in haar bewegingen, probeert ze haar innerlijke drang tot bewegen te vangen in haar schilderkunst. Zo gaan haar schilderijen vaak over haar onvervulde passies voor bijvvoorbeeld dans en paarden. Vandaar nu haar keuze voor het fragment met maar liefst vier benen in beweging. “Ik breng graag actie in mijn werken, gelukkig heb ik dat in dit fragment ook weer kunnen waarmaken.”

Joyce kampt met nóg een beperking, haar gezichtsvermogen is erg slecht. Met één blind oog en het andere met slechts zestien procent zicht, wordt elk werk een lastige oefening. Ondanks die beperking is het haar missie om het ‘onmogelijke’ te realiseren. Door haar visuele beperking ziet ze geen diepte, maar die weet ze in haar werk toch weer te geven. En door een beperkte armfunctie ging ze de bovenkant van de grotere doeken ondersteboven schilderen. “Als je niet te snel opgeeft kun je een oplossing vinden voor schijnbare onmogelijkheden, tenminste als je uit gaat van je mogelijkheden en niet van je beperkingen. Dit geldt eigenlijk voor iedereen.”

Voor iemand die sterk afhankelijk is van goed licht en sterke contrasten, is De Nachtwacht niet het meest voor de hand liggende kunstwerk om je aan te wagen. “Ik werd gefascineerd door dit gedeelte in De Nachtwacht, met subtiel licht en die dynamische voeten. Voor iemand met een beperkt gezichtsvermogen als ik, is dit een ware uitdaging.”

Website: joycehoutzagers.nl