Livia Matze

Vertaling in twee kleuren (zeefdruk)

Toen Livia Matze haar fragment mocht kiezen was er al het nodige vergeven, maar door het contrast van licht en donker in haar fragment was ze er  toch blij mee. Livia maakt linosnedes die ze verwerkt tot zeefdrukken. Haar gebruikelijke werkwijze – starten met eens schets – kon ze overslaan omdat ze dit keer een bestaande afbeelding aan de basis stond. Die vertaalde ze in haar voorstelling in twee kleuren: goud voor de voor detaillering, zwart in de papierafdruk.

Het project vormde voor Livia een nieuwe leerschool over Rembrandt: over zijn aanpak van het licht, over zijn tekenwijze, zijn lijnen, de accenten die hij zet en de kleuren die hij kiest. Ook leerde ze over de kunstenaar dankzij gesprekken en het tv-programma Project Rembrandt. Rembrandt inspireert haar. “Door zijn eigenzinnigheid en zijn kont-tegen-de-krib-mentaliteit.”

Wat ze bovenal leerde dankzij het werken aan haar fragment: dicht bij jezelf blijven. “Ik had allerlei ideeën over een aanpak, met veel meer kleur en allerlei materialen, dingen die ik zelf niet snel zou doen.” Maar gaande het proces drong zich een conclusie op: het werk wordt sterker zonder al die opsmuk, en zonder een indruk van hyperrealisme. “Daar houd ik niet van. Nu is het precies zoals het moet zijn om het juiste gevoel en de juiste sfeer over te brengen.” 

Instagram: @liviamatze
www.etsy.com/nl/shop/LiviaMatze