Diederik Grootjans

Een verrassende kleurenrijkdom (acryl op MDF-paneel)

Diederik Grootjans vond het wel prettig om iets met figuratie te doen. “Maar wel enigszins bescheiden, niet in het middelpunt.” Zo kwam hij uit bij enkele figuren aan de rand, in het halfduister. Zijn grootste uitdaging was iets te doen met de achtergrondkleur. “Die lijkt egaal, maar bij nader bestudering zie je hier en daar wat groenigs, terwijl het in andere delen meer bruin en rood is. Toen zag ik pas goed hoe knap Rembrandt dat heeft aangepakt.”

Door zijn hernieuwde bestudering van De Nachtwacht, is zijn respect voor het schilderij nog verder gegroeid. “Het zit ongelooflijk knap in elkaar, niet alleen schilderkunstig, maar ook psychologisch.” Diederik roemt de Hollandse menselijkheid die Rembrandt schilderde, voor hem getuigenissen van de aard van de mensen. “Wat ik ook heel erg Hollands vind, is dat het onverbloemd is, maar toch heel humaan.” Met het ouder worden heeft Diederik het idee dat Rembrandt steeds dichterbij komt. “Ik ben nog maar elf keer mijn eigen leeftijd van hem verwijderd.”

Schilderkunstig heeft Diederik weinig van Rembrandt geleerd tijdens het werken aan zijn fragment, en liet hij zich niet dicteren door het oorspronkelijke beeld. Toch heeft het project hem wel iets opgeleverd: de spanning om iets met een deel te doen, zonder enige notie over de verrichtingen van zijn 24 collega’s. “Door die vrijheid verliest het resultaat mogelijk aan coherentie, maar interessant is het zeker. Ik ben blij dat ik hierin een rol heb mogen spelen.”    

Instagram: @d.grootjans