Janny Freriks

Klein stukje Nijmegen (monotype en linotype)

Janny Freriks denkt in oppervlakten, in lijnen en structuren. Ze maakt linosneden. Als er één deel van De Nachtwacht is waarin ze haar metier kwijt kon, dan is het dit fragment wel. Voor de donkere kelderingang, de gelige muur, de zwarte leuning, de grijze straat, de rode broek en de zwarte schoen gebruikte Freriks alleen al zeven stukken linoleum. De detaillering in de muur en het straatoppervlak, bracht ze aan met een tweede drukronde. “Alleen de sok heb ik met de hand ingekleurd. Ik vond het leuk om een klein stukje Nijmegen toe te voegen, vandaar dat ik die sok de vierdaagse-kleuren groen en oranje heb gegeven.”

Voor ze begon na te denken over haar deel van De Nachtwacht, had Janny niet zo veel met Rembrandt. Maar dat veranderde toen ze zich voor het project in zijn werk begon te verdiepen. “Rembrandts werk gaat over relaties tussen mensen, maar ook over wat ze voelen.” Freriks’ favoriet is Badende vrouw, het schilderij van Hendrickje Stoffels die met opgetrokken hemd door een rivier waadt. “Je ziet aan haar houding en gezicht hoe het koude water aanvoelt.”

Rembrandt heeft Janny de ogen geopend om op een betere manier het menselijk gevoel weer te geven. “Vooral zijn manier van omgaan met licht en donker en de manier waarop hij diepte geeft aan voorstellingen heeft mij veel geleerd.” Pas nog heeft ze op haar website haar oude werk bekeken en merkte ze op wat er beter zou kunnen. Niet dat ze nu heeft besloten om alles opnieuw te gaan maken, maar wel om het nóg beter aan te pakken. Binnenkort gaat ze met pensioen en kan ze zich volledig aan haar kunst wijden. “Door Rembrandt heb ik nu meer oog voor licht en donker.”

Website: laviedulino.nl