Alexander Bobkin

Het kleine meisje (acryl op fotocanvas)

Alexander Bobkin is in het gezelschap van 25 een van de toonaangevende kunstenaars die  met zijn exposities en boeken al een zekere landelijke faam heeft verworven. Om werk zit hij allerminst verlegen, maar hij was er als de kippen bij om in te tekenen op deze nieuwe Nachtwacht, een nota bene vooralsnog onbezoldigde opdracht. We danken zijn deelname aan de keuze van Rembrandt om in zijn Nachtwacht een klein meisje te situeren, te midden van de krijgsfiguren. En om dat kleine meisje bovendien middenin het licht te zetten. Een kennelijk voor Rembrandt betekenisvolle figuur, zoals dat ook voor Alexander geldt.

We mogen het meisjesgestalte gerust een Leitmotiv in het werk van Alexander noemen. Bladerend door zijn boeken wijst hij op tal van gestaltes die refereren aan zo’n meisjesfiguur. Vanwege dit groepsproject heeft hij een apart doek opgezet met een hoofdrol voor het kleine meisje van Rembrandt. Vanwaar zijn fascinatie voor juist dit gestalte? En is er een relatie met de pictorale traditie van zijn Siberische thuisland, waar hij zijn eerste stappen als kunstenaar heeft gezet?

In NRC verwoordden twee liefhebbers van het werk van Alexander het als volgt: ‘Wat wij zo mooi vinden aan dit werk zijn de kleuren en de manier waarop hij de personen schildert. Die figuren ogen een beetje onwezenlijk. Daardoor wordt je fantasie geprikkeld. Wat doen die mensen daar?’ Precies de vraag die het meisje oproept in De Nachtwacht: wat in Godsnaam heeft zij tussen die schutters te zoeken? 

Instagram: @alexanderbobkin
www.bobkin.nl