Elzo Dibbets

Ajax-fan Rembrandt (onderschildering met penseel, spons en verfspuit. Overschildering van tientallen dunne transparante kleurlagen met verfijnd verfspuitje)

Het fragment met het vaandel van de schutterij sprak Elzo Dibbets wel aan. “Ik vraag me al heel lang af wat mensen bezielt om achter een vaandel aan te lopen. Om je te identificeren met een stuk stof in bepaalde kleuren. Ik begrijp het niet.” Nou ja, op één vlak begrijpt Elzo het een beetje, namelijk als het om voetbal gaat. Bij wijze van geintje schilderde hij de vlag, die prominent in beeld is, in Ajax-kleuren. “Afgelopen voorjaar hebben we enorm van de club kunnen genieten.” Dat Ajax strandde in de halve finale van de Champions League had voor Dibbets wel iets symbolisch. “Het is eigenlijk net als met schilderen. Werken aan een schilderij is veel leuker dan het eindresultaat. Het zoeken naar oplossingen voor de problemen die je tegenkomt, is heel erg spannend. Als het eenmaal klaar is, gaat het de boeken in.” Elzo sluit niet uit dat Rembrandt het werken aan schilderijen ook zo opvat. “En ik denk dat Rembrandt ook Ajax-fan zou zijn geweest.”

Niet alleen de kleuren van de vlag vallen op, ook de zilverkleurige lijst van Elzo is prominent aanwezig in de nieuwe Nachtwacht. Hij vond dat het blanke hout zijn fragment onrustig maakte. “Ik gebruik die zilverkleur vaker in mijn lijsten. Het zorgt er bovendien voor dat de vlag meer van het doek knalt.”

Rembrandt is een van de vele schilders waar Elzo veel naar gekeken heeft. Hij noemt ook Pieter Saenredam, Caravaggio, Piet Mondriaan. “Door veel naar anderen te kijken, ontwikkel je je eigen manier van kijken.” Door voor dit project eens goed naar De Nachtwacht te kijken, heeft Elzo weer van Rembrandt kunnen leren. “Maar eigenlijk leer ik mijn hele leven al en leer ik nu nog steeds.”   

Website: elzo.exto.nl